Friday, November 18, 2011

MS Acces: Langkah Kedua


Assalamualaikum!
Jumpa lagi kita dalam Langkah kedua-kali ini kita bercakap dimana seharusnya kita bermula?
Kalau nak memasak, adakah kita membeli bahan2 mentah dulu dan baru pikir nak masak apa ataupun kita fikir menu apa yang kita nak masak dulu barulah kita beli bahan2 yang akan digunakan nanti.
Dua2 pun boleh tapi rasanye semua setuju kalau saya kata lebih afdal(baik) kalau kita fikir menu apa yang nak dimasak dan barulah kita membeli bahan2 mentah. Ini boleh menjimatkan wang dan masa yang banyak dan dapat mengelakkan pembaziran.
Begitu jugak dengan MS Access, kita boleh terus mula dengan membuat table dulu dan barulah kita fikir queries (soalan) apa yang kita nak.
Dan pastinya yang lebih afdal (baik) kita fikir dulu queries apa yang kita nak buat barulah kita membuat table.
Contohnya begini, kalau kita fikir untuk memasak Tom Yam kita mestilah menyediakan bahan2 berikut antaranya:
1. Pes atau Kiub Tomyam
2. Serai
3. Daun Limau Purut
4. Ayam
5. Udang
6. Bunga Kobis
7. Lengkuas
8. Cili Api
9. Cendawan
10.Celery

Barulah kita akan dapat masak Tom Yam yang "Kau".

Begitu juga dengan Database, Kalau kita ada queries "Senarai Pelajar Lelaki Melayu yang Mendapat 5A dalam UPSR 2011" Maknanya kita Perlu Menyediakan Field (Kalau dalam Excell kita panggil Header) yang terdiri dari senarai berikut;
1. Nama Pelajar
2. Jantina (Lelaki, Perempuan)
3. Keturunan (Melayu, India, Cina,..)
4. Kelulusan (5A, 4A1B, 3A2B,....)
5. Peperiksaan (UPSR, PMR, SPM)
6. Tahun (2010, 2011, 2012...)

Dengan adanya perancangan queries, maka lebih senanglah kita untuk menyediakan table kita.
Kita akan cuba untuk memasak menu kita yang pertama dalam entry yang seterusnya..

Hingga Jumpa Lagi, jangan pergi jauh2... Sebab kita akan pergi lebih jauh nanti..
Wassalam


No comments:

Post a Comment